Șeful diplomației UE, decizie importantă în cadrul scandalului de corupție Qatargate. Ce țară ar mai putea fi implicată
UE a apărat miercuri o călătorie a diplomatului său de rang înalt în Maroc, care a fost legat, alături de Qatar, de un scandal de corupție care zdruncină Parlamentul European. Întrucât „nu există nicio dovadă” de nereguli în acest stadiu, este corect ca deplasarea șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, de joi și vineri să aibă loc, a declarat un purtător de cuvânt al lui Borrell.
Borell, vizită în Maroc, în contextul mega-scandalului de corupție din PE
„Nimeni nu a spus oficial, din punct de vedere judiciar, că Marocul, ca țară, este vinovat, iar Marocul ar trebui evitat în contactele internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt, Peter Stano.
Scandalul a izbucnit luna trecută, când poliția belgiană a percheziționat mai multe adrese folosite de unii legislatori și consilieri din Parlamentul European, lobbyiști și șefi de ONG-uri.
Perchezițiile au scos la iveală 1,5 milioane de euro (1,6 milioane de dolari) în numerar, suspectați a fi mită în cadrul eforturilor de influențare a deciziilor în Parlamentul European.
Qatar a negat orice abatere în acest caz, care este încă investigat de autoritățile belgiene.
Patru suspecți se află în arest, inclusiv un europarlamentar grec, Eva Kaili. Aceasta nu și-a putut exercita imunitatea parlamentară, deoarece un judecător a stabilit că a fost prinsă în flagrant delict.
Kaili, care a fost destituită din funcția de unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului după arestare, insistă că este nevinovată.
Prin intermediul avocatului său, ea și-a exprimat ignoranța cu privire la cei 150.000 de euro în numerar găsiți în reședința sa din Belgia.
Iubitul ei italian, Francesco Giorgi, un consilier parlamentar, ar fi făcut o mărturisire procurorilor belgieni, care susține, de asemenea, implicarea marocană.
Marocul ar putea fi implicat
Deputații europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila implicare a Marocului, în urma evoluțiilor din acest caz prezentate în ziarele belgiene.
Afacerea a aruncat un nor asupra altor instituții ale UE și a sporit examinarea mediatică a tranzacțiilor comisarilor UE și a înalților funcționari care au avut recent de-a face cu Qatar și Maroc.
Stano a declarat că această chestiune „este în mâinile sistemului judiciar din Belgia” și că „avem încredere deplină” în activitatea acestuia de investigare a acuzațiilor.
Între timp, „Marocul este o țară parteneră foarte importantă” pentru Uniunea Europeană, care dorește să avanseze în parteneriatul cu aceasta.
Borrell va „ridica, de asemenea, probleme de interes din partea noastră” în timpul vizitei sale, a adăugat Stano.
Cei patru suspecți aflați în arest preventiv în Belgia sunt: Al: Kaili, Giorgi; un fost europarlamentar italian, Pier Antonio Panzeri; și Niccolo Figa-Talamanca, șeful italian al unui ONG suspectat că a făcut plăți către europarlamentari.
Toți patru sunt acuzați de „organizare criminală, corupție și spălare de bani”.
Grecia și Italia au lansat propriile anchete privind presupusa corupție.
Parlamentul European a promis reforme pentru a curăța legislativul, inclusiv consolidarea protecției celor care denunță, interzicerea tuturor „grupurilor de prietenie neoficiale” cu guvernele străine și o mai mare verificare a finanțelor deputaților europeni.